Review: Yakiniku LARGE Kamado

Vorige week was het zover. Er werd aangebeld en er stond een vriendelijke bezorger met een flink pallet voor de deur. Met een beetje manoeuvreren door het tuinpad, kwam de beste man in de tuin en kon hij de pallet op de gewenste manier afleveren. En dat was wel handig, want het gevaarte weegt nogal wat!

De Yakiniku Kamado LARGE Kamado wordt geleverd in een grote kartonnen doos. Het verpakkingsmateriaal is zo verwijderd en dan zie je de eerste contouren al verschijnen. Nu sloeg de schrik mij al gelijk even om het hart, want ik heb twee linkerhanden. Eerst maar eens alles netjes uitpakken en sorteren, want dat maakt het in elkaar zetten toch wat makkelijker!

Ik heb gekozen voor de Yakiniku LARGE Kamado met onderstel. Het onderstel en de wieltjes dien je zelf in elkaar te zetten. Door de makkelijke handleiding, lukt mij dit zelfs (en ik word altijd uitgelachen als ik dingen in elkaar moet zetten, dus dit is echt te doen). Op een gegeven moment liep ik iets vast met alle onderdelen die in de Kamado zelf moesten, maar toen kwam ik bij het handige filmpje van Yakiniku online uit, waarin ze je stap voor stap meenemen met de opbouw. Erg fijn dus! Aan hulp geen gebrek.

Zodra je het onderstel in elkaar hebt gezet, dien je het ei in het onderstel te tillen. Hiervoor heb ik wel even mijn buurman lief aangekeken, want deze krijg je alleen niet de lucht in. Wordt ook niet aangeraden overigens. Samen hebben we hem in het onderstel getild en de Kamado was klaar voor de eerste sessie!

Hoe ziet de Yakiniku Kamado LARGE Kamado eruit?

Allereerst, toen hij eenmaal stond, heb ik wel even genoten van het plaatje. De Kamado ziet er erg strak uit in het zwart en met de houten accenten. Alles voelt ook stevig aan en sterk aan. Omdat dit merk voor mij toe (tot nu toe) redelijk onbekend was, was ik wel benieuwd naar de kwaliteit. Qua Look & Feel vind ik dit ver boven verwachting.

De ketel en de deksel zijn van dik keramiek, met een mix van cordieriet en quartz. Dit zien we eigenlijk bij alle grote Kamado merken voorbij komen, dus dat zit vast goed. De rest van de Kamado is gemaakt van RVS, wat enorm scheelt in het roesten. Deze kunnen we dus veilig buiten laten staan!

Wat zien we verder bij de Kamado? We hebben boven in de schuif om de temperatuur te regelen. In het midden zit een handig gat om extra rookhout toe te voegen en onderin zit een schuif om de temperatuur te regelen en asresten weg te vegen. Ziet er allemaal strak uit en voelt zeer degelijk.

Het gebruik van de Yakiniku Kamado LARGE Kamado

Tijd om de Kamado te gebruiken! De briketten worden met mijn brikettenstarter lekker snel warm en na een goede 20 minuten mogen ze in de kamado gegoten worden. Eerst maar eens kijken hoe temperatuur vast de Kamado is. Ik besloot hem op te stoken tot 200 graden en daarna de lucht-sluizen half af te dekken. Na +- 30 minuten stond de Kamado nog netjes om 200 graden. De eerste test is dus geslaagd! Dat is overigens ook het grote voordeel van Kamado’s. Ze kunnen extreem goed temperatuur voor langere periodes vasthouden. Dit belooft veel goeds!

De deksel gaat gemakkelijk open en sluit zacht en alles wat warm hoort te worden, wordt warm, maar de zaken die koeler dienen te blijven, zoals de luchtstroom-schuiven en de hengsels, blijven keurig koel. Dat zit dus ook wel goed!

We hebben besloten om eerst maar eens te testen met een Picanha met een reverse-sear methode. Kamado even laten afkoelen tot 150 graden en langzaam laten garen tot de gewenste kerntemperatuur. Na een paar uurtjes was de Picanha klaar om nog even te voorzien van mooi buitenkantje. Alle luchttoevoer open en opstoken. Binnen enkele minuten was de kamado weer op de gewenste 220 graden, waardoor de Picanha afgemaakt kon worden. Eigenlijk reageert de Yakiniku Kamado perfect op jouw aanwijzingen qua temperatuur en luchttoevoer. Ideaal dus!

Als laatste nog wat kippetjes erop, want een beetje afwisseling is ook wel lekker. Ook dit ging weer erg soepel!

Nou, wij gaan lekker smullen van onze heerlijke Picanha & Kippetjes. Wil je nou ook een Kamado van Nederlandse Makelaardij? Check dan eens de website en wellicht sta jij binnenkort ook te genieten in de tuin!