BBQ Dry Rubs

Een BBQ zonder dry rub is als een friet zonder saus—het kan, maar waarom zou je? Die perfecte, knapperige buitenkant en diepe, gelaagde smaak krijg je niet zomaar! Met een dry rub doe je het werk vóórdat je vlees de grill raakt. Zo trekt het in, bouw je smaak op en komt er een heerlijke korst tevoren zonder dat je marinade of saus nodig hebt.

Wat maakt een dry rub meer dan de moeite waard?

Met een goede dry rub begin je goed. Het idee is dat je zout combineert, om de smaken beter naar voren te halen; suiker, voor die licht gekarameliseerde bite; en specerijen, die de show moeten stelen. Neem gerookt paprikapoeder voor de diepe rooksmaak, knoflookpoeder met de hartige boost, en cayennepeper voor de subtiele kick. 

Klassiek, pittig of Italiaans? Zo kies je de juiste rub

Een traditionele bbq kruiden-rub heeft een stevige basis van paprika, knoflook, ui en cayenne, maar je kunt ook tal van andere rubs kiezen.

  • Ga voor een twist met Italiaanse kruiden, inclusief oregano, basilicum en tijm. Dit geeft je vlees een kruidige, mediterrane touch. Heerlijk lekker op kip en varkensvlees!
  • Hou je van pit? Check dan een gerookte jalapeño in, met nog wat extra zwarte peper toe voor een dry rub met karakter.
  • Wil je iets subtieler, maar toch verrassend? Een vleugje kaneel of nootmuskaat kan zomaar een onverwachte, maar geweldige diepte aan het smaakprofiel geven.

Kortom, elke dry rub is aan te passen aan jouw smaak en het soort vlees dat je gebruikt. Over het algemeen wil je ervan uitgaan dat rundvlees goed gaat met een stevige, rokerige rub, terwijl kip en vis beter werken met de fijnere, aromatische kruiden. Maar je kan natuurlijk ook geheel jouw smaak achteraan gaan en aan het experimenteren slaan!  

Zo breng je een dry rub perfect aan

Een goede rub moet je natuurlijk wel goed toepassen. En dat doe je door je vlees te deppen. Altijd droog voordat je de kruiden aanbrengt, want zo zorg je ervoor dat de smaken goed blijven plakken. Gebruik vervolgens je handen en masseer de rub stevig in – dit helpt de specerijen beter in het vlees te trekken en is precies wat die kenmerkende smaakvolle korst naar voren brengt.

Geef het tenslotte tijd. Een uur laten intrekken is goed, een nacht in de koelkast is nog beter. Zo krijgen de kruiden de kans om écht in het vlees door te dringen en worden de smaken nog intenser. Succes!