Barbecue schoonmaken: Tips & Trics

Start met het verwarmen van je barbecue. Het liefst maak je hem direct na gebruik schoon, maar als dat niet gelukt is: verwarm hem dan even.

Borstel de grillroosters stevig af met een messing borstel terwijl de grillroosters heet zijn. Messing borstelharen zijn stijf genoeg om een grondige reiniging uit te voeren, maar niet zo sterk als roestvrij staal dat ze krassen op de roosters maken. Het is niet nodig de schoonmaakborstel schoon te maken, en de beste plaats om hem op te bergen is hangend aan de grill. Als u geen borstel met koperen haren hebt, maak dan van een vel aluminiumfolie een bal en plaats de bal tussen een tang (bij voorkeur een tang van 12 inch) en schrob het rooster met de bal folie.

Herhaal dit proces nadat u het voedsel van het rooster hebt gehaald en het 10 minuten hebt laten afbranden. Maak de roosters elke kookbeurt twee keer schoon, een keer voor het grillen en een keer erna, en u hoeft zich nooit meer zorgen te maken over een vieze grill vol met resten. Elke keer, voor gas; zet de branders 10 minuten op hoog om alle resten weg te branden, zet ze dan uit en borstel de roosters grondig.

Plaats het deksel van uw houtskoolgrill terug en laat de kolen uitbranden, zodat alle etensresten worden verbrand. Verwijder opgehoopte as van houtskoolgrills elke keer dat u kookt.

Wees niet obsessief met het schoonmaken van uw grill. Hoewel het belangrijk is om de roosters vrij te houden van etensresten, schrob je het deksel of de bodem van de grill niet schoon.

Behandel de grillroosters als een gietijzeren braadpan en houd ze uit de buurt van de vaatwasser. Als u ze in de vaatwasser doet, verdwijnt de goede smaak. Hoe vaker u uw grill gebruikt, hoe beter het wordt gekruid, hoe meer anti-aanbak de roosters zijn en hoe beter het eten zal smaken.

Controleer de lekbakjes voordat u gaat grillen. De meeste gasgrills hebben er twee: een grote die het voedsel opvangt, en een kleinere, wegwerpbare eronder die het vet opvangt en kan worden voorzien van een wegwerpfoliezak. Schuif de grote pan minstens een keer per maand uit en leeg hem als u vaak grilt. Er zal altijd verkoold voedsel in zitten. Borstel het grote spul eruit met een messing-haren borstel en gooi het in een kleine metalen emmer die u kunt legen in een vuilniszak voor zwaar afval. De resterende roetige as kan worden verwijderd met handschoenen aan. Ik draag dikke afwashandschoenen of siliconenhandschoenen die in het bovenste rek van mijn afwasmachine kunnen worden gewassen. Gebruik een warm sopje, een spons met een ruwe kant en een tuinslang om de grote lekbak af te wassen. Schuif de kleine uit en vervang hem door een aluminium wegwerpbakje wanneer hij ongeveer halfvol is.

Jaarlijks onderhoud van een buitengrill op gas of houtskool: Maak één keer per jaar een grondiger schoonmaakbeurt. Alleen voor een gasgrill: zet de branders op hoog, sluit het deksel en laat de grill 30 tot 45 minuten draaien, afhankelijk van hoe vuil hij is. Het is tijd om de branders uit te zetten wanneer de resten zijn opgebrand tot een witgrijze as die gemakkelijk kan worden afgeborsteld. Zet de branders uit, open het deksel en borstel de roosters goed schoon. Laat de gasgrill afkoelen en was de roosters met afwasmiddel, warm water en een keukensponsje met een zachte plastic schuurzijde. Spoel af met helder water en laat 15-30 minuten drogen voor gebruik. Gebruik geen ovenreiniger of schuurmiddelen zoals ovenreiniger en staalwol, die de afwerking van de grillroosters kunnen beschadigen voor zowel houtskool- als gasgrills.

Controleer bij een gasgrill of ontstekers, roosters of gasbranders aan vervanging toe zijn. Afhankelijk van de kosten van de onderdelen, kunt u besluiten dat het zinvoller is om een nieuwe grill te kopen dan een bestaande opnieuw te bouwen. En tegenwoordig hebben de betere grills een beperkte levenslange garantie dus ze zijn de investering waard.

Voor houtskoolgrills hoeft u deze niet op te warmen, u hoeft de grill alleen af te wassen en af te spoelen. Als er veel residu op de grill zit, kunt u beslissen of u een nieuw rooster koopt of het oude rooster schoonmaakt. Verwijder en was de grote lekbak en vervang de kleine bak. Spoel af met helder water en laat 15 tot 30 minuten drogen voor gebruik. Houtskoolgrills kunnen volledig uit elkaar gehaald worden en goed afgespoeld worden met een tuinslang – sommige mensen gebruiken zelfs een hogedrukreiniger -, laat de onderdelen drogen in de zon en zet de grill weer in elkaar.