Hoe steek je een barbecue aan? Wij leggen het je uit!

Wanneer de zomermaanden beginnen aan te breken, is er geen betere manier om feest te vieren dan je familie en vrienden samen te brengen voor een barbecue. Als je niet zeker weet hoe je de houtskool aansteekt of als je je zorgen maakt over het aanbranden van je kebab, lees dan onze tips over het starten van een barbecue en hoe je kunt zien wanneer de kolen klaar zijn om te koken.

Tips om veilig te barbecueën
1. Zet op in een open ruimte
U maakt een gesloten vuur, dus zet uw barbecue op een open plek, weg van hekken of bomen. Zorg voor een brandblusser of een emmer water in de buurt, en houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Gebruik een tang met lange steel en de juiste barbecue-uitrusting met geïsoleerde handgrepen, anders kunt u zich branden.

2. Koop houtskool van goede kwaliteit
Probeer duurzaam geproduceerde houtskool van goede kwaliteit te kopen – zoek houtskool gemaakt van gekapt hout of hout dat is goedgekeurd door het Forestry Commission. Dit brandt gemakkelijk aan, brandt beter en zal de smaak van het voedsel niet bederven, in tegenstelling tot houtskool die versnellers bevat.

3. Gebruik een aanmaakblokje voor de briikettenstarter
Als u zo’n buisvormige starter gebruikt, kunt u houtskool gemakkelijk aansteken met een paar vellen krantenpapier – de kolen zullen snel en gemakkelijk aanslaan en beginnen te gloeien. Een starter beschermt ook de kolen (en u) op een winderige dag. Eens de kolen klaar zijn, kan je ze veilig en gemakkelijk in de barbecue kieperen.

4. Als je geen brikettenstarter hebt, schik je houtskool op een stapel
Duw bolletjes krantenpapier of natuurlijke aanmaakblokjes (zoals houtkrullen of wol) tussen de houtskool. Steek het papier en de aanmaakblokjes aan en laat de vlammen op hun eigen tempo aanslaan. Laat ze daarna weer doven – met vlammen bereikt u alleen aangebrand voedsel. Je hebt asgrauwe kolen nodig om op te koken.

Als er een paar kolen zijn aangestoken, zal de rest vanzelf aanslaan, dus haast u niet door meer aanmaakblokjes toe te voegen. Als de hitte tijdens het barbecueën begint af te nemen, voeg dan kolen toe aan de buitenkant van de barbecue en laat ze opvlammen voordat u erop kookt.

5. Weet of je directe of indirecte warmte nodig hebt voor je begint te koken
Hoe je je kolen rangschikt, geeft je verschillende warmtezones en meer controle over je barbecue.

6. Leer te herkennen wanneer je kolen klaar zijn

Als je iets probeert te bereiden terwijl de kolen nog niet klaar zijn, kan het overkoken of aanbranden – dat is geen risico dat je mag nemen. Gebruik onze kleurencodegids om te helpen beslissen wanneer u uw eten moet beginnen koken:

Zwart of grijze vlammen: Nog niet klaar. Ga weg, neem een biertje en ontspan.

Witgloeiend met rode kern (blaas heel voorzichtig om te controleren): Klaar voor directe verhitting.

Asachtig wit maar nog steeds erg heet: Klaar voor indirecte verhitting of koken in de kolen.

7. Gebruik een thermometer
Het testen van de temperatuur van uw voedsel helpt rampen te voorkomen.